Cristina Hlusak ThetaHealing® since 1998 | Master & Certificate of Science | Representative of Romania since 2008
+40 746 525 785
cristina@thetahealing.ro

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cristin4/public_html/wp-content/themes/yogastudio/fw/core/core.media.php on line 337

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cristin4/public_html/wp-content/themes/yogastudio/fw/core/core.media.php on line 338
Cum functioneaza Efectul Placebo ThetaHealing

Cum functioneaza efectul placebo ThetaHealing? Multi considera ThetaHealing ca are un efect placebo, dar rezultatele unui studiu din 2002 sugereaza altceva.

Rezultatele acestui studiu, publicat in American Journal of Psychiatry, sugereaza ca o activitate crescuta a undelor Theta in regiunile cerebrale prefrontale este legata de refacerea fara medicamente dupa simptome de depresie majora.

Leuchter si colegii sai au descoperit in 2002 ca valorile crescute ale „cordantei” in electroencefalografia cantitativa a activitatii undelor Theta (4-7 Hz) erau asociate pozitiv cu raspunsul clinic la o tableta de placebo.

In acest studiu, nu au fost gasite diferente semnificative din punct de vedere statistic intre ratele de raspuns la medicatia antidepresiva si la placebo.

Totusi, pacientii care raspundeau la medicatie si nu la placebo, prezentau schimbari foarte diferite in „cordanta prefrontala Theta” (PTC).

Cei care raspundeau la medicatie aveau valori scazute ale cordantei prefrontale Theta, pe cand cei care raspundeau la placebo aveau valori crescute.

Pacientii care nu raspundeau la nici unul din cele doua tratamente nu prezentau schimbari semnificative ale valorilor PTC.

Prin urmare, valorile crescute PTC par sa fie asociate doar cu imbunataţirea simptomelor la pacienţii care reacţionau la placebo, adica „fara substanţe medicamentoase”.

Se considera ca eficienta tratamentului placebo depinde partial de asteptarile pacientului ca se va face bine. In testarile clinice dublu-orb, cum a fost aceasta, nici pacientii, nici doctorii nu stiau cine primea medicatia propriu-zisa si cine placebo, pana la sfarsitul studiului.

Pacientii care primeau placebo credeau adesea ca iau medicamente si mai credeau ca tratamentul va avea efect.

Cresterea activitatii undelor Theta in lobul frontal, observata in raspunsul la placebo, poate sa reflecte existenta unui mecanism fiziologic legat de vindecarea naturala (fara medicamente) din starea de depresie.

Tot asa functioneaza si sistemele de credinta. Toti cursantii care au participat la cursurile predate de mine, Cristina Hlusak, au observat cat de mult influenteaza convingerile viata noastra. Si cat de simplu se pot schimba. Doar cu puterea intentiei si a rugaciunii.

Citeste mai mult despre rugaciunea in ThetaHealing.

Citeste mai mult despre motivele pentru care ne rugam in ThetaHealing.

Referinte: Leuchter, A. F., Cook, I. A., Witt, E. A., Morgan, M. & Abrams, M. (2002), Changes in brain function of depressed subjects during treatment with placebo (Schimbari in functionarea creierului subiectilor cu depresie in cursul tratamentului cu placebo), American Journal of Psychiatry, 159, 122-129.

Prezentat de Dr. Aimee M. Hunter
Cercetator NIMH

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023